Lutfisk till annandag jul!

dec 26, 2013 | Okategoriserade

lutfisk

Jag ska erkänna en sak…jag har bara ätit lutfisk en gång. Jag tyckte det var gott men varför det inte har blivit fler gånger vet jag inte. Jag blev bjuden på lutfisk hos min vän Johans föräldrar. Om jag minns rätt serverades lutfisken med potatis och vit sås. Ni som inte provat passa på att testa denna julrätt som passar utmärkt i mellandagarna.

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1h
Ingredienser

2 kg lutfisk

Vit sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
1.5 krm vitpeppar
100 g smör

Gör så här

1. Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.

2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.

3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.

4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.

5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.

6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.

7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.

8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.

9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.

vad_varje

                     Bilden kommer från www.lutfisk.nu