Lyckan att lyckas med kola!

dec 8, 2015 | Sött

Jag tror kanske, kanske att jag har lyckats med att göra kola för första gången. Tidigare år har den antingen blivit för lös eller stenhård. Alla tandläkare jublar väl. Jag har ingen termometer så jag gjorde kulprovet. Jag följde receptet men tror kanske jag slappnade av lite för mycket angående tiden det skulle ta från att det kokar upp tills det är klart. Det stod ganska lång tid i receptet. Min kola blev klar på 15 minuter. Därav att den blev en aning lite för seg och hård. Men bättre än tidigare år. Varför det gick så snabbt berodde på valet av vid kastrull och bra spis  tror jag. Jag doppade några i choklad och toppade med lite rå kakao. Jag är riktigt glad att jag nästan lyckades. Här kommer receptet.

Chokladkola (receptet kommer från recepten.se)

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Förberedelser och instruktioner:Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

  Ta en liten form, ca 16×20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

  OBS! Gör bara en sats åt gången.

 2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen.

  Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

 3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

  När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten – men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

 4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

  Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

  OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar – var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

 5. Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar – häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.
 6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar – lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.