– Mamma, kan vi äta ”oxgelé” till middag?

aug 28, 2014 | Okategoriserade

Jag anade vad min yngsta dotter menade när hon uttryckte sin middagsönskan. Hon älskar kött och oxfilé är hennes favoritmat. För några dagar sedan kom döttrarna hem och sa att de minsann ville bli vegetarianer eftersom de tycker synd om djuren. Men yngsta dottern uttryckte tydligt att oxfilé ville hon fortsätta äta. Så vi får se hur det går med vegomaten framöver. Det kommer nog blir en skön mix. Jag har iallafall förberett mig och köpt en ny kokbok som bara innehåller vegorecept. I veckans annonsblad finns naturligtvis oxfilé! Spring och köp och lyxa till helgen. Styckningsschema för nöt

5. Oxfilé

Oxfilén är den möraste detaljen på djuret och sitter på insidan av ryggraden. Filén delas upp i tre delar:huvud, mittbit och svans. Information och bild från Scan.

Steka Oxfilé i skivor. Steg-för-steg Tips från recept.nu

1. Ta fram oxfilén ur kylen i god tid så det hinner bli rumstempererat. Skär i tjocka skivor.

2. Torka av oxfilén så ytan blir torr.

3. Lägg smör i en kall panna och hetta upp det. När smöret har smält och fått en nötbrun färg är det dags att lägga i oxfilén. Krydda eventuellt din oxfilé med salt och peppar och lägg i köttet i pannan. Täck inte mer än 2/3 av pannans yta för då sjuker temperaturen!

4. Bryn på båda sidor och ös med smör medan du steker.

5. Använd helst en köttermometer för att sedan steka färdigt köttet som du vill ha det – spana in vår guide här till höger. Oxfilé är en exklusiv råvara så det är viktigt att hantera den varsamt och inte översteka så att köttet blir mört och inte torrt och tråkigt!

6. Låt oxfilén vila innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven i den.

Mät temperaturen

RARE
När köttsaften precis tränger upp på den stekta sidan är oxfilén blodigt/rött ca 50-55 grader.

MEDIUM
När köttsaften tränger upp ordentligt är din oxfilé lätt rött/rosa (ca 60 grader).
När köttsaften har en klar rosa färg är din oxfilé lätt genomstekt (ca 65 grader).

shutterstock_142532992