Maskrosor – annat än ogräs!

maj 17, 2014 | Gott och blandat, Vego

Min gräsmatta börjar bli full med dessa blommor som jag har en viss hat-kärlek till. Barnen älskar att göra kransar medan jag går och drar upp dom. Men nu kanske jag har hittat en lösning och kan använda blommorna till något annat än kompostavfall och kransar. Marmelad till nästa afternoon tea ska det minsann bli!

Du behöver: 5 dl maskrosblommor, 1 lime, 1 citron, 5 dl vatten, 3 dl syltsocker.

Gör så här: 1. Dra loss de gula kronbladen från blommorna och lägg dem i en värmetålig skål. Tvätta citrusfrukterna noga och skala sedan av det yttersta skalet på dem. Strimla skalen fint och lägg dem åt sidan. 2. Skär limen i skivor och lägg i skålen med blombladen. Koka upp vattnet och häll det i skålen. Låt alltsammans stå och dra tills vätskan har svalnat helt. 3. Sila ner vätskan i en kastrull. Blanda ner syltsockret och citrusskalet. Låt koka och låt sjuda i 20 minuter utan lock, rör om då och då. Skumma av väl. Häll upp vätskan på väl rengjorda burkar med lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen har stelnat helt. Lycka till med ogräset! receptet kommer från tidningen ”Land” nr. 20

maskros