Maskrossaft

maj 19, 2023 | Dryck

Läskande saft i sommar. Kul att göra saft på en blomma som många ser som ogräs. Sätt barnen på att plocka blommor och sen är det bara att koka saften och vips är den klar. Smidigare blir det inte. Det här receptet kommer från My Feldt.

Ingredienser till ca 1 liter saft

  • 100 g kronblad av maskrosor, ca 100 st beroende på storlek
  • 1500 g strösocker
  • 1100 g vatten
  • 5 citroner, zezten (skalet)
  • 400 g citron, saft

Gör så här

  1. Det är superviktigt att alla maskrosorna plockas väl, endast och bara kronbladen och inget grönt får finnas med för då blir saften besk.
  2. När du plockat alla kronblad så lägger du dem i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
  3. Låt stå och puttra, precis så att det bubblar ytterst lite i ca 20-30 minuter.
  4. Sila sedan av saften och häll på rena sterila flaskor och förslut. Har du gjort på detta sätt kan saften stå i kylen flera månader.
  5. Man kan också kalldra saften. Då kokar du upp sockerlagen (socker och vatten) och slår över blommorna och citronskalet. Tillsätter citronsaften och låter dra över natten. Gör du på det viset måste du frysa in saften om du vill att den skall hålla!
  6. Serveras saften väl kyld utspädd med vatten efter smak.