Matnyttig intervju med Hanna Lindblad som just nu är högaktuell i ”Flashdance”.

sep 16, 2014 | Intervjuer

IMG_2617

Som liten valde Hanna ofta wienerbröd eller en bulle med ljuvlig vaniljkräm som fikabröd. Hur är det idag med Hannas matvanor och vad laddar hon upp med inför nypremiären av ”Flashdance” på fredag den 19 september. I den här intervjun kommer du få lära känna Hanna Lindblad mer genom hennes passion till mat. Tips! Hon bjuder även på ett smoothierecept!

För att vara tydlig från början så är Hanna och jag släkt, ja närmare sagt systrar med bara 16 månaders mellanrum så vi känner varandra ganska väl. Jag vet att Hanna är en nyfiken person som gärna testar sig fram i köket och gärna upptäcker nya spännande smaker med fokus på att må så bra som möjligt och framför allt leva så rent som möjligt genom sjysst mat. Hanna expert på att ta en halv bit av något ätbart för att en stund senare komma tillbaka och äta upp den andra halvan. Lite som att vilja ha kakan men ändå äta upp den…

God morgon Hanna! Hur började din dag?

Hej Lina! Allt är fint med mig! Jag startade den här morgonen med ett yogapass tillsammans med koreografen Jennie Widegren. Jag tycker det är skönast att yoga på fastande mage, annars känner jag mig så tung i kroppen och blir lätt illamående. Efter yogapasset åt vi frukost tillsammans, det blev ägg, avokado, bovetekex och ett grymt gott mandelsmör. En skön start och uppladdning inför en dag fullt med repetitioner inför ”Flashdance”.

Vad är din relation till mat? Hur ser dina matvanor ut?

Ibland är den okomplicerad och ibland är den komplicerad. Jag mår bra när jag har kontroll på vad jag äter, som nu när jag är inne i en juice-vegan period. Men jag går också in i perioder då jag släpper allt och äter bullar, dricker vin, unnar mig godis. Jag älskar mat och är nyfiken och njuter verkligen av god mat. Ibland kan det vara svårt att hitta balansen, det blir en inre konflikt och jag får dåligt samvete. Eftersom jag har min kropp som arbetsredskap är det oerhört viktigt för mig vad jag äter eftersom det är mitt bränsle. Jag vet också att jag mår bäst när jag håller mig till bra kost och därför är det viktigt att under krävande arbetsperioder följa den kosten för att kroppen ska orka med. Sen några veckor tillbaka äter jag 80 % av veckan vegankost och 20 % av veckan äter jag det jag vill. Då kan jag unna mig den där bullen utan att ha dåligt samvete. Just nu dricker jag mycket gröna juicer (se recept nedan) och försöker dra ner på kaffedrickandet.

Jag är nyfiken på hur och var du hittar din inspiration?

Jag tycker om att gå på föreläsningar och hitta nya inspirerande kokböcker. Nu är det mest rawfood och vegankost som gäller. Det finns en tjej som inspirerar mig mycket och hon heter Josefine Jäger och har skrivit kokboken ”Hello green”. Den är fantastisk. Jag kan varmt rekommendera en galet god key lime paj från den boken. Jag hittar också inspiration på nätet och får även mattips genom nyhetsbrev på mail. För några veckor sedan var jag iväg till Portugal på en ”juiceresa” och därifrån har med mig massor med inspiration. Jag känner mig laddad inför hösten och kommer nog mest leva på sköna gröna juicer.

Om du inte har någon idé till middag vad hittar du på då?

Sallad funkar jämt. Ta vad du har i kylen och släng ihop i en fin skål. Ett tips är att hacka grönsakerna på olika sätt. Det blir mer spännanande och de smakar faktiskt annorlunda. Hacka, hyvla med osthyvel eller använd en mandolin om du äger en sådan. Såhär kan en sallad se ut hos mig. Boccoli, blomkål, ägg, mozzarella/halloumi, vitkål, tomater, olivolja, rostade nötter, torkad frukt. Ett tips är att rosta olika nötter och frön och hälla upp i olika burkar och ställa på matbordet. Toppa sedan din frukost/lunch/middag med dessa ljuvliga blandningar.

3 bästa sakerna i köket?

Min mixer från vitamix, råsaftcentrifug och en riktigt bra slipad kniv.

Finns det någonting du inte har ätit som du är nyfiken på att prova?

Jag har en önskan om att få åka till Japan och uppleva deras kultur och äta deras fantastiska mat. Det är en dröm.

Hur laddar du upp med mat inför en föreställning och vad äter du mellan föreställningarna och efter?

Oftast försöker jag äta en mättande sallad runt kl 14.00 om jag har föreställning på kvällen. Jag klarar inte av att äta något tyngre för sent för då känner jag mig för trött och tung i kroppen. Strax innan allt drar igång på kvällen brukar jag ladda med något litet. Om jag har varit duktig har jag med mig en färskpressad juice gjord på rödbeta och ingefära. Jag brukar också alltid ha lite nötter eller en banan i logen. Under föreställningen dricker jag vatten. Jag behöver bli bättre på att komma ihåg att dricka vatten så det är något jag ska jobba på. Direkt efter föreställningen kan jag ibland ta en proteinshake, men sedan brukar jag även laga till en omelett eller smoothie när jag kommer hem.

Finns det någon matupplevelse du helst vill glömma eller någon som betyder extra mycket för dig?

Jag minns speciellt ett tillfälle och det var när du Lina, Petter, jag och Ellen var på restaurangen Fredsgatan 12 och avnjöt en avsmakningsmeny. Det är en av de bästa upplevelserna i matväg jag har haft. Allt var fantastiskt. Från mat till service. Allt var på topp.

Lyssnar du på någon speciell musik när du lagar mat?

Jag gillar att lyssna på jazz. Gamla godingar som Bille Holiday och Ella Fitzgerald.

Har du något speciellt barndomsminne som du kopplar ihop med mat?

Min nyfikenhet och matintresse kommer mycket från mamma och pappa som serverade oss olika typer av maträtter och lät mig och mina syskon träna våra smaklökar genom olika upplevelser. Allt ifrån svartsoppa till ostron.

Jag har ett starkt minne från tiden då Farfar levde och bodde i Vadstena. När vi åkte in och hälsade på honom gick vi alltid till ett konditori och vi fick välja vad vi ville ha till fika. Jag valde alltid en stor bulle fylld med vaniljkräm. Lycka som liten tjej!

Nu undrar jag så klart vad du har för planer efter ”Flashdance”?

Det finns planer för en ny uppsättning höst 2015 och vår 2016 men jag kan tyvärr inte berätta vad det är. Det är än så länge hemligt. Men nu är det fokus på ”Flashdance.”

Tack snälla för en mysig pratstund, vi hörs! Puss o kram

Text: Lina Lindblad Foto: Privat

Bästa juicetipset från Hanna?

Smoothie recept:
”Greenmachine”
Mango
Ananas
Baby spenat
Rismjölk eller egen mandelmjölk
Päron
Citron
Lakritspulver
Äpple/mango juice
Vanilj extrakt
Havssalt
Blanda i mixer!!!
Jag har inte skrivit hur mycket av allt..testa dig fram;) En bit mango..en bit ananas..en stor näve spenat..jag älskar nämligen spenat;)
IMG_2610
IMG_2609