Mellan plåster och svampsås!

okt 16, 2014 | Kött, Vego

Igår blev jag sugen på att laga något riktigt gott och något jag normalt inte lagar. Jag hade en mör rostbiff och olika rotgrönsaker hemma. För några dagar sedan fick jag en burk torkad svamp av mina svärföräldrar. Jag är inte galen i gräddiga såser men igår fick jag för mig att jag skulle slå en svampsås. Pojkarna (5 år och 3 år) ville skala morötter. Vi lyssnade på soundtracket till filmen ”Frost”. Skalandet gick som en dans, nästan…återkommer till det.

Jag hittade även några bortglömda polkabetor i kylen.I somras blev jag bjuden på lövtunna rödbetor/polkabetor/gulbetor som varit inlagda i 1-2-3 lag. Enligt grundreceptet består lagen av en del ettika (12 %), två delar socker och tre delar vatten. Jag skalade mina betor och sedan skivade jag de lövtunna på min mandolin. Efter det gjorde jag en snabbinläggning på grund av att de skulle ätas direkt. (se recept nedan). När jag sedan skulle slå min sås så skrek plötsligt yngsta sonen från sovrummet, det svider. Jag sprang dit och såg att han råkat skala av sig lite skinn på tummen. Fort på med plåster för att sedan återgå till såsen. Vispa, vispa…för att åter igen springa till sonen som säger att det svider. Ser att ett finger till är lite drabbat av skalaren (jag vill bra förtydliga att alla fingrar sitter kvar, tror mest att han ville ha många plåster). Efter några vänder med plåster och vispande så tror jag att det slutade med fyra plåster på handen och en galet god svampsås. Jag vet inte hur jag lyckades med tanke på min löprundor i huset.

Middagen blev lyckad, vi åt stekta rostbiffskivor (jag hade inte tiden att göra en stek), ugnsbakade rotgrönsaker, svampsås och snabbinlagda polkabetor. Vi pratade om stort och smått och hade en riktigt trevlig stund runt matbordet.  

Snabbinlagd gurka (jag bytte bara ut gurkan mot ca 4 betor) 

4 portioner

Tillagningstid: 20 min.

  • 2 msk ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2-1 krm nymald vitpeppar
  • 1 krm salt
  • rikligt med hackad persilja
  • 1/2-1 färsk gurka

Gör så här:

  • Blanda allt utom gurkan till lag i en skål och rör tills sockret löst sig. Hyvla gurkan i tunna skivor med osthyvel direkt ner i lagen och rör om. Ät omgående!

 

IMG_2604.JPG