Min ballerinatårta!

jul 19, 2016 | Okategoriserade

Vaknade av klockan som ringde kl 08.00. Det är verkligen sommarlov men idag ska vi fira en 5-åring och då är det bäst att sätta klockan. Han vaknade naturligtvis samtidigt och konstaterade snabbt att han fyllde år idag. Han tyckte vi skulle gå upp och komma in med en frukostbricka. Han hade ju helt rätt. Det var bara att väcka resten av familjen och göra förbereda frukost. Det blev en mysig start och en härlig dag med bad och senare släktmiddag/kalas på kvällen. Min son tycker det är kul led golf och har spelat sen i våras. Därför tänkte vi överraska honom med en golftårta. Ha blev glatt överraskad. Jag gjorde även min favorittårta, ”Pavlova” som är enkel och god. Här kommer receptet på den tårtan. Receptet kommer från Per Moberg

Marängbotten

4 äggvitor

2 dl strösocker

1 msk maizenamjöl

1 tsk ättikssprit (12 %)

Lemon curd

3 citroner

4 dl strösocker (cirkamängd)

150 g smör

6 ägg

vatten

Garnering

3 dl vispad grädde

färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)

rostad flagad mandel

Gör så här

Marängbotten

Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.

Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.

Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.

Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.

Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.

Lemon curd

Tvätta citronerna till lemoncurden noga. Pressa ur saften och riv skalet från två av dem fint.

Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.

Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör. Rör ner citronsmöret i kastrullen.

Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ner den mindre kastrullen i det sjudande vattnet (vattenbad).

Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ krämen åt sidan och låt svalna.

Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Garnera med de tjusiga små bären. Voilá!