Mormors anjovisrulle!

apr 8, 2014 | Gott och blandat

En sån här rulle har min mormor alltid i frysen. Den är perfekt till allt, lunch med vännerna, objudna gästen, middag med gubben, fjällsemestern. När jag kommer på besök har mormor ofta en rulle i ugnen. Trots ”vuxensmaken” ansjovis så gillar mina barn den här maträtten skarpt. Den är så god och jag har många trevliga matminnen kring den här rätten. Servera den gärna med en enkel sallad! Prova att laga den du med. Du vet väl att ansjovis finns till bra pris i veckans annonsblad!

Mormor ansjovisrulle!

Ingredienser: 50 g smör, 1 dl vetemjöl, 3 dl mjölk, 2 dl grädde, 1 msk ansjovisspad, vitpeppar, 3 ägg, 0,5 tsk bakpulver.

Fyllning: 3 st gula lökar, 50 g smör, 1 burk ansjovisfileér, ca 125 g, 1 dl finklippt dill, 3 dl riven ost.

Tillagning:

6 – 8 portioner1. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Späd med mjölk och grädde, koka upp under vispning och låt puttra 4–5 minuter. Ta av från plattan, rör ner ansjovisspadet och smaka av med peppar.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Smöra ett bakplåtspapper noga och lägg i en långpanna, ca 30×40 cm.

3. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt. Rör ner äggulorna en och en i såsen och rör ner bakpulvret. Vänd ner vitorna.

4. Bred ut smeten i långpannan och grädda i 10–12 minuter till den har fått fin färg. Låt svalna och stjälp upp på ett annat bakplåtspapper.

5. Hacka löken och fräs den i smöret tills den mjuknar utan att få färg. Låt ansjovisen rinna av och dela den i småbitar.

6. Fördela lök, ansjovis och dill på den uppstjälpta kakan. Strö över 2 dl av osten och rulla ihop som en rulltårta.

7. Vid serveringen: Strö resten av osten över och gratinera i ugnen 10–15 minuter.

ansjovisrulle
Recept och bild från www.tasteline.se