Mormors paraddessert!

jul 4, 2016 | Okategoriserade

Det finns en dessert som jag mer eller mindre är uppvuxen på när det kommer till middagar hos mormor och morfar. Glace au four. God och mäktig. Vi barn undrade varje gång hur glassen inte kunde smälta när den stod inne i den varma ugnen. Det finns lite olika varianter när det kommer till vilken botten du använder. Min mormor gör en havrebotten. Knaprig och god. I söndags blev vi bjudna på en fanatastisk middag hos m & m. Det blev glace au four till dessert. För mina barn var det första gången och de blev lika förvånade som jag blev för 30 år sedan att glassen inte smälter i ugnen. De åt tre portioner var och fullkomligt älskade havrebotten och allt det andra. Men andra ord en perfekt dessert som håller fortfarande.  

Glace au four

Du behöver

225 g halvtinade hallon

2 st halvliterspaket vaniljglass

Botten

2,5 dl havregryn

75 g smör

1 tsk bakpulver

1 msk vetemjöl

1 st ägg

1,25 dl strösocker

Maräng

3 st äggvitor

0,75 dl strösocker

Garnering

2 msk flagad mandel

Gör så här

Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp havregrynen i en bunke. Smält smöret och häll det över grynen och låt dessa svälla en cirka 5 minuter.

Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner ägg, socker och mjölblandningen i grynen. Blanda till en smet. Häll smeten i en rektangulär smord ugnsfast form, cirka 20 x 26 centimeter (själva bottnen ska bli ungefär 18 x 24 cm). Har man inte lämplig form så kan man använda dubbelt aluminiumfolie med uppvikta kanter att grädda bottnen i.

Grädda bottnen i 18–20 minuter. Lossa den försiktigt från formen så att den inte fastnar, men låt ligga kvar i formen och svalna.

Blanda äggvitorna till marängen med 1 tsk av sockret. Vispa detta och tillsätt resten av sockret allt eftersom. Äggvitan ska bli blank och så fast att den går att klicka.

Fördela de halvtinade bären över bottnen och lägg de två iskalla glassblocken intill varandra ovanpå.

Bred snabbt marängen ovanpå glassen så att den täcker väl. Var noga, är det hål i marängtäcket smälter glassen lätt.

Strö över mandelspån och grädda i 3–5 minuter tills marängen fått fin färg. Var uppmärksam, det bränner lätt. Servera omedelbart. Receptet kommer från koket