Moules marinières!

feb 17, 2021 | Fisk

Recept på moules marinières – 4 personer 

I Belgien älskar man musslor kokta i vin och kryddade med vitlök. De serveras i stora skålar och med pommes frites i en skål bredvid. På Bryssels uteserveringar är det en mycket vanlig syn att se gästerna plocka de doftande musslorna direkt ur skalen.

  • 40-50 färska musslor
  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 3 dl vatten
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • lite pressad citron
  • 4 msk fint hackad persilja.
  • Ev pommes frites

Gör så här: Skrubba musslorna rena och skär bort ”skägget” som kan sitta utanpå musslorna. De måste aboslout vara levande, de har då skalet stängt eller drar ihop sig när man bankar lite lätt på dem. Släng de som inte stänger sig! Ta fram en rejäl gryta, så stor att alla musslor sedan ryms. Skala och finhacka schalotten- och vitlöken. Fräs lökhacket på svag värme i smör i grytan. Pudra över mjölet och rör om. Häll i vattnet och rör om igen. Slå i vinet och låt det hela koka upp. Lägg i musslorna och öka värmen till högsta läge. Lägg på ett lock och koka musslorna i 6-8 minuter eller tills alla har öppnat sig. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg över dem i annan kastrull eller i en förvärmd soppterrin. Lägg på ett lock så de håller sig varma. Tillsätt grädden i spadet. Smaka av med citron och kanske lite salt. Sila sedan spadet, det kan finnas en liten bottensats som innehåller sandkorn, och den vill man förstås inte få med. Fördela musslorna i djupa tallrikar, häll över spadet och strö över persiljan. Servera med ett gott bröd till och pommes frites. Smaklig spis. Receptet kommer från Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström.

Före.