Myllymäkis caesarsallad!

sep 13, 2021 | Fågel

Myllymäkis caesarsallad – inspirerad av New York!

Du behöver:

  • 2 romansalladshuvuden
  • 1 dl flagad parmesan, gärna parmigiano-reggiano
  • 1⁄2 dl finskuren gräslök

  • Ceasardressing (ca 2 1⁄2 dl)
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3–4 tsk pressad citronjuice
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 12 sardellfiléer, finhackade eller mortlade
  • 1 1⁄2 dl matolja
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 1 1⁄2 msk vatten
  • 50 g (ca 1 1⁄2 dl) finriven parmesan, gärna parmigiano-reggiano
  • 1⁄2–1 tsk salt
  • 15 drag nymald svartpeppar
  • Brödkrutonger
  • 1⁄4 baguette, finskivad
  • olivolja
  • Salt

Tillbehör:

  • Stekt kyckling i bitar
  • Kokta ägg i halvor

  • Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gör dressingen genom att mortla eller röra ihop ägg, senap, citronjuice, vitlök och sardeller ordentligt i en bunke. Mata i matoljan i en tunn stråle under omrörning, sedan olivolja och vatten. Vänd i parmesan, salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur. Vänd eller pensla brödet med olivolja och rosta mitt i ugnen cirka 10 minuter, tills det är gyllenbrunt, eller stek det i olivolja i en stekpanna. Låt rinna av kort på hushållspapper. Salta. Skär eller riv salladen i stora bitar eller servera hela blad. Lägg salladen i en stor bunke, ringla över cirka 1 1/2 dl dressing och salta och peppra lite extra. Dressa så mycket att det blir ett tunt lager runt varje blad, och gör det försiktigt så bladen ligger luftigt, vänd med lätt försiktig hand. När allt är dressat har du på parmesan, gräslök och krutonger, vänd upp försiktigt.