NaHCO3 – Bikarbonat.

sep 19, 2013 | Okategoriserade

Veckans tips!

Jag fick ett mail för några veckor sedan om bikarbonat. Jag läste och blev väldigt förvånad att man kan använda bikarbonat till så mycket. Jag kommer därför dela med mig av tips varje vecka som kan vara till stor nytta. Hälsningar Husmor.

Bikarbonat, Natriumbikarbonat, Tvåfalt kolsyrat natron, Dubbelsoda, Soda-aska.

Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de ut det själv, det smakar salt. Den är perfekt för att hålla ohyra borta och kan förvaras bland andra matvaror.

Bikarbonat har man användning för överallt i hemmet, vilket problem det än gäller: från matlagning till tvätt, men även som medicin. Det är ett verkligt universalmedel. Det är billigt och kan användas efter behov. Gör det till en basvara i hemmet.

Ett klassiskt råd! Ta bort otrevlig lukt i kylskåpet genom att ställa en liten bunke med bikarbonat utan lock, längst inne i kylen. Skaka om eller rör om bikarbonaten då och då och byt ut den varannan månad. Knepet kan också användas för frysen. (Den ”gamla” bikarbonaten kan du bevara i närheten av ugnen som brandsläckningsmedel.) Om man tillsätter några droppar vaniljessens doftar det särskilt gott.

Rengör kyl och frys med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya och du slipper all dålig lukt.

Har du små barn?

Förlora inte en massa tid på att tvätta ditt barns lakan och madrass om det råkat kissa på sig under natten. Ta bort lakanen och strö över ett rejält lager med bikarbonat. Uringens syror sugs upp och det mesta av lukten försvinner. Gör samma sak med madrassen. Låt bikarbonaten verka till nästa morgon då du tvättar lakanen. Dammsug madrassen för att ta bort resterna av pulvret.

Har man bebisar och småbarn i huset händer ”små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten.