Nakna kocken serverar den bästa fiskpajen ever!

okt 10, 2014 | Fisk

Den här fiskrätten är en av mina favoriter. Den innehåller ALLT för att den ska ska toppa min lista över pajer. Det är lite fler moment än vanligt men det är det värt, så ge inte upp när du läser receptet. Jag har snart lagat den här pajen i 14 år. Receptet kommer från den fantastiska nakna kocken Jamie Olivers kokbok ”Den nakna kockens återkomst”. Det finns flera recept i den boken som jag återkommer till ofta. Jag har säkert över 100 kokböcker men till vardags är det ett fåtal som jag återkommer till när jag söker recept. Ska svängarna tas ut eller att jag söker något speciellt finns det alltid någon bok hemma där receptet finns. Oftast delar en kokbok plats med deckaren på nattduksbordet. Jag älskar att läsa recept innan jag lägger mig.

Om du är sugen på att laga den pajen till helgen så finns det bra fiskar i annonsbladet till bra priser! Lycka till! 

Jamies fantastiska fiskpaj, 6 portioner.

Du behöver: 5 stora potatisar, skalade och tärnade i 2,5 stora bitar, salt och svartpeppar. 2 ägg, 2 rejäla nävar spenat, 1 gul lök, finhackad, 1 morot, halverad och finhackad, olivolja, ca 3 dl vispgrädde, 2 rejäla nävar cheddar eller parmesan, saften av 1 citron, 1 rågad tsk senap, gärna engelsk, 1 rejäl näve slätbladig persilja, finhackad, 500 g kolja-eller torskfilé, utan skinn och ben, skuren i remsor, muskot (kan uteslutas).

Värm ugnen till 230 grader. Lägg potatisen i kokande saltat vatten och låt koka i 2 minuter. Lägg försiktigt i de hela äggen och koka dem i 8 minuter tills de är hårdkokta. Vid det laget är potatisen också kokt. Under tiden ångar du spenaten i ett durkslag ovanpå potatiskastrullen. Det tar bara någon minut. När spenaten är klar tar du bort den från durkslaget och kramar ur all resterande vätska. Låt sedan potatisen rinna av i durkslaget. Ta upp äggen, skölj den under kallt vatten, skala dem och dela dem i fyra delar. Ställ dem åt sidan. Kolla in filmen hur du kan skala ägg på ett enkelt sätt!. Stek löken och moroten i en kastrull med lite olivolja i ca 5 minuter, tillsätt vispgrädden och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och lägg i ost, citronsaft, senap och persilja. Lägg spenat, fisk och ägg i en ugnsfast form och blanda, häll över den gräddiga grönsakssåsen. Mosa den kokta och avrunna potatisen – tillsätt lite olivolja, salt och peppar och en gnutta muskot om du vill. Lägg moset ovanpå fisken. Bry dig inte om att försöka få det att se fint ut – det här är hemlagad mat. Ställ formen i ugnen i 25-30 minuter tills potatisen fått fin färg. Servera med lite trevliga ärter eller andra grönsaker, bönor tomatsås och tomatketchup inte att förglömma. Dålig smak, men gott och det är just det som jag gillar/Jamie.

shutterstock_118876585