Grönskålschips med sour cream

nov 29, 2023 | Gott och blandat, Snacks

Den här tiden på året och flera månader framåt så frossar jag i grönkål. Den hänger med både till frukost, lunch och middag i olika former. Äldsta sonen upptäckte kålen i kylen och vill så gärna göra sådär goda knapriga chips som vi gjorde förra året. Då jublar ju mitt mammahjärta till extra. Till frukost mixar jag gärna ihop en smoothie till de som vill ha, imorse blev det grönkål, avokado, ingefära, gurkmeja och äpplejuice. Äldsta sonen var snabb att smaka och verkar ha en förkärlek till grönkål. Avokadon gör att det blir extra mättande. Om man inte vill ha sötma kan man ta vatten istället för juice. Jag tycker det är så roligt när barn är nyfikna på smaker och vågar testa men tricket är att inte pusha och tjata för mycket. Ställ fram en kanna grön smoothie så kanske nyfikenheten tar över.

Här kommer sonens bästa recept på grönkålschips! 

Med sourcream ost

3 dl cashewnötter

1 ½ dl vatten

3 msk citronjuice

10 cm purjolök

1 dl basilika, färsk

¾ dl dill, färsk

en nypa salt

Kör cashewnötter till fyllningen matberedaren till ett fint mjöl. Tillsätt vatten och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills du har en krämig konsistens. Krama in sourcreamosten i grönkålen.

När du ska torka:

Bred ut grönkålen över plåtarna. Har du en torkugn, du kan du lägga grönkålen direkt på den rutnätiga plåten. Sätt torkugnen på 42 grader. För dig som har en vanlig ugn, ställ den så nära 45 grader du kan, blir det 50 blir det goda chips ändå, fast alla levande enzymer inte är bevarade. Släpp ut ångan då och då eller sätt något vid ugnsluckan så att det är lite öppen.

Om du har bråttom och är supersugen på chipsen kan du göra såhär: Bred ut på en bakplåt eller torkplåt (inte för tätt) och torka i torkugn i ca 8 timmar eller baka i ugnen på 125 C (gärna varmluft) i ca 30 minuter. Vänd på grönkålschipsen ett par gånger så att de torka jämnt.