Nästan sju sorters kakor!

jul 30, 2016 | Bakning, Sött

Avslutade precis en bok som Emma Hamberg (Hursmorsorna bl.a) skrivit, ”Vårjakt i Rosengädda”. En härlig bok där man både skrattar och gråter en skvätt. Dessutom blev jag sugen på att laga mat efter alla härliga maträtter huvudpersonen i boken lagar. I slutet av boken så bjuder författaren på några recept. Ett av dessa lagade jag idag, bakade tomater. Receptet på dessa kommer imorgon…håll ut kära läsare.

Nu till annat gott! Igår var vi inbjudna till namngivningsfest för att fira Harald. Kul att fira med släkt och vänner från Sverige, Danmark och USA. Det blev helgrillat lamm och kakbuffé till dessert. Kvällen avslutades med ett härligt dopp i det 24-gradiga havet klockan 22.00.

Schackrutor, 50 st

  • 200 g smör
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1½ msk kakao

Gör så här:

Arbeta ihop smör, vaniljpulver, socker och mjöl i en matberedare eller på en bänk. Smaksätt hälften av degen med kakao. Platta ut degen, lägg den i plastpåsar och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175°. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant. Skär i skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Uppåkrakakor

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl

PENSLING

  • 1 ägg
  • 2 msk hackade pistagenötter
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här:

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175° och kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.