Neapolitan cookies!

nov 19, 2020 | Bakning, Sött

Neapolitan cookies är sega kakor som är smaksatta efter de tre smakerna i ”Neapolitan glass” – Neapolitan ice cream. Jordgubb, vanilj och choklad. Trots sitt utseende med tre olika färger kommer dessa kakor smälta samman tack vare den goda degen. Rulla bollar stora som pingisbollar.

Ingredienser

6 dl mjöl plus 1 msk till utbakning

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

Några droppar röd hushållsfärg eller 1 dl frystorkade jordgubbar eller hallon

2,4 dl osaltat smör rumstemperatur

4,2 dl strösocker

1 stort ägg

1 stor äggula

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakaopulver

2 msk strösocker för att rulla ”bollarna” i

Gör så här

Förvärm ugnen till 180 °. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

Häll i mjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver i en skål.

Om du använder frystorkade jordgubbar eller hallon så mixa dom till en fint pulver.

Lägg i smöret i en bunke och vispa det krämigt, cirka 1 minut. Tillsätt sockret och vispa på medelhastighet tills det är lätt och fluffigt, 2-3 minuter. Tillsätt ägget, äggula och vispa på medelhastighet tills det blandas ordentligt. Tillsätt mjölblandningen lite i taget och vispa på låg hastighet låg hastighet tills det blandat sig till en fin deg.

Töm ut degen på en arbetsyta och dela den i tre lika stora delar. Lägg tillbaka en tredjedel av degen i mixern och tillsätt de pulveriserade jordgubbarna eller några droppar av hushållsfärgen, om du använder den. Blanda med låg hastighet tills den är helt kombinerad, ta sedan ut degen och torka snabbt ut mixerns skål.

Tillsätt ytterligare en tredjedel av degen i mixern. Tillsätt kakaopulvret och blanda på låg hastighet tills allt blandat sig.

Nyp en liten portion (cirka 15 g) av var och en av de tre degarna och tryck försiktigt ihop dem så att de häftar vid varandra men behåller sina unika färger. Rulla den till en boll och rulla sedan bollen i socker.  Placera bollarna på plåten med mellanrum. Platta till varje kaka en aning innan de bakas av.  Baka av i ca 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på plåten i ca 5-10 minuter. Lägg sedan över dom på en plåt. Förvara kakorna i en lufttät burk.

IMG_7954