Kryddrostad potatis

okt 3, 2019 | Kött, Vego

I Östenssons & hemköps annonsblad bjuds det på recept som bland annat Niklas Ekstedt komponerat och jag testar gärna för att sedan dela med mig till er som följer bloggen men också klickar er hit via Facebook.

Niklas kryddrostade potatis

Du behöver:

  • 500 g potatis, helst ekologisk och mindre storlek
  • 1 msk fänkålsfröm
  • 1 msk koriander, malen
  • ½ msk gurkmeja
  • ½ msk spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 dl tinade gröna ärtor
  • 1 fänkål
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 10-15 myntablad
  • 1 knippe grovt plockad eller klippt kruspersilja

Gör så här:

  1. Sätt på ugen på 180°.
  2. Rosta fänkålsfrön i en torr stekpanna tills de får lite färg. Mortla eller mixa. Blanda ihop med koriander, gurkmeja och spiskummin.
  3. Sprid ut potatisen i en ugnsfast form, tillsätt kryddmix, salt och smör.
  4. Ställ i ugn, rör om efter 2 minuter när smöret smält.
  5. Låt rostat ugn ca 20 minuter eller tills potatisen nästan är klar. Rör om var 5e minut.
  6. Skiva fänkålen tunt på en mandolin, eller med en vass kniv ca 1-2 mm. Lägg i kallt vatten så blir de krispigare.
  7. Vid servering toppa potatisen med fänkål, ärtor, yoghurtklickar, mynta och persilja Ps. Jag serverade lammfärsbiffar till och det blev jättegott tillsammans. 

Lammfärsbiffar

  • 500 g lammfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • Salt
  • Peppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

  • Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar. Du behöver inte låta ströbrödet svälla i mjölken först, det får svälla i färsen sen så slipper du ett moment.
  • Forma fina biffar. Stek gyllenbruna i smör, se till att pannan är jättevarm i början så biffarna får fin stekyta. Sänk sedan värmen och låt biffarna bli färdiga.

fullsizeoutput_44f8