Mixade nötter i salladsblad

sep 6, 2019 | Gott och blandat

Det är otroligt tacksamt när ens släktingar ringer och tipsar om recept som dessutom vidgar min matsfär. Den här rätten är vegansk om du använder agavesirap. Den är galet god enligt min 10-åriga son som valde att äta dessa ljuvliga fyllda salladsblad till middag. Servera som snacks, förrätt, tillbehör under middagen eller som inslag på en buffé. Tack snälla Daniel för tipset.

”Nötfärs” (alltså mixade nötter och frön) i salladsblad med galet god dippsås.

Du behöver:

Nötfärsen

  • 1 dl mandel
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk b-jäst om du kan få tag på det
  • Saften från 1/2 lime
  • 1 msk tamarisoja
  • Färsk koriander, 1/2 kruka, grovt hackad
  • Några drag med pepparkvarnen
  • Vatten

Gör såhär:

  • Lägg alla nötter/frön i en skål. Häll på vatten så det täcker nötterna. Låt blötläggas i 60 min.
  • Häll av vattnet. Mixa nötterna/frön till en grov massa. Tillsätt ev lite vatten ifall det känns torrt.
  • Lägg nötmassan i en skål. Tillsätt b-jäst, limesaft, soja, koriander och peppar. Rör ihop.

Dippsås med chili

  • 1/2 dl tamarisoja
  • 1/2-1 röd chili, fint hackad
  • 1 tsk agavesirap eller honung

Rör ihop alla ingredienser och låt stå och dra till sig. Smaka av innan servering.

Dippsås med ingefära

  • 1/2 dl tamarisoja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • Skalet från 1 lime
  • Saften från 1/2 lime
  • 1 msk riven färsk ingefära

Rör ihop alla ingredienser och låt stå och dra till sig. Smaka av innan servering.

Servering

  • 3 st gemsalladshuvuden till servering, alt 1 st isbergssallad
  • 1 morot, skalad och skuren i små, små stavar

Plocka isär alla bladsbladen som nu ser ut som små båtar. Bred på ”nötfärs” på alla blad, 1 1/2 msk på varje blad. Toppa med ca 3 morotsstavar på varje blad. Dekorera med resten av koriandern.

Knip ihop bladet runt färsen och doppa i valfri dippsås. NJUT!

IMG_7817