Nötstek med ratatouille!

nov 5, 2020 | Kött, Nöt

Jag gillar mat som lagar sig själv så jag kan läsa en bra bok under tiden. Köttet sköter sig självt i ugnen. Grönsaksröran puttrar på spisen i lugn och i. Skit i disken och läs en bok eller andas lite ens stund. Disken kan du låta nån annan ta. Du är helt klart värd att njuta en stund efter den fantastiska måltiden. De kommer vilja diska, jag lovar 😉

Nötstek med ratatouille

Du behöver till 4 pers

600 g nötstek

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

2 msk finhackad färsk rosmarin

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Ratatouille

1 aubergine

1 zucchini

1 paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

några kvistar färsk timjan eller rosmarin

1 lagerblad

1 burk krossade tomater eller 3 mixade färska tomater

2,5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Ev lite färsk persilja att toppa med

Nötstek, Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Innan jag satte in köttet i ugnen i en ugnsfast form, hade jag masserat det med en blandning av finhackad rosmarin, riven vitlök, flingsalt, peppar och lite olivolja. En klassiker, med andra ord. 

  1. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Under tiden köttet är i ugnen gör du grönsaksröran.
  2. Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött. Det tar lite olika tid beroende på ugn och storlek på stek. men ca 1-2 h.
  3. Låt köttet vila insvept i folie i 15-20 minuter innan du skär i det.
  4. Ps. spara köttsaften och gör en god sås.

Ratatouille, Gör så här:

Skär aubergine, zucchini och paprika i bitar. Skala och hacka vitlök. Skala och skär den gula löken i skivor. Fräs grönsaker och lök i olivolja 3-4 min i en panna. Tillsätt tomatpuré, kryddor, tomater och buljong. Rör om och låt koka på medelvärme utan lock ca 45 min. Smaka ev av med lite salt.
IMG_5266