I slutet av våren sker allt. Avslutningar, vi har många födelsedagar som ska firas, fönster bör tvättas, gräset klippas, trädgårdslandet rensas, utvecklingssamtal på barnens skola, pianoafton med mera. Någonstans i allt det här behöver man komma ihåg att andas och ta sig tid att bara sitta ner en stund och förhoppningsvis njuta av solen. Varför ska man klämma in allt på några få veckor? Det är såhär varje vår. Vi försöker ha helgerna fria men helt plötsligt är kalendern ändå full med kalasinbjudningar och annat. Det är viktigt att kunna säga nej och välja att bara vara hemma för reflektion.
På mina barns skola har dom en tradition på avslutningen. Varje familj tar med sig en tårta och sen är det tårtkalas utan dess like. Så idag tänkte jag bjuda på ett av mina favoritrecept. Den här tårtan är enkel och du kan göra marängen flera dagar i förväg.
Den här syrliga, goda tårtan komponerades en gång till den berömda ballerinan Anna Pavlova i Australien, där den fortfarande är omåttligt populär. Receptet kommer från mitt kök.
1 tårta
Ingredienser
- 6 rumstempererade ägg
- 3 1/2 dl socker
- 1 liten nypa salt
- 2 tsk majsena (majsmjöl)
- 1 tsk ljus vinäger
- 5 dl vispgrädde
- frukt och bär efter smak och tillgång
- Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggulorna från vitorna. Det får inte komma minsta gnutta gula i äggvitorna, då stelnar de inte.
- Vispa vitorna till ett tjockt, hårt skum. Vispa i sockret lite i taget tills äggvitorna blir glansiga och toppiga. Vispa till sist i saltet, majsenamjölet och vinägern.
- Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda i cirka 1 timme. Ta ut och svalna.
- Lägg försiktigt upp marängen på ett fat och klicka på vispad grädde och dekorera med färska bär.