Reglerna för Nyckelhålsmärkningen ska uppdateras. Det innebär bland annat att kraven på lågt innehåll av socker och salt skärps.
Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang.
FRI KÖPENSKAP 27 JAN 2014 | 10:15 Gränsen för salthalt sänks med 20 procent. I dag får svenska folket i sig dubbelt så mycket salt som rekommenderas. De nya kraven för Nyckelhålet är ett sätt att öka trycket på industrin att sänka salthalten i livsmedlen.
Det tar bara fyra till sex veckor att lära sig tycka om mindre saltad mat.
När det gäller fett ska det bli viktigare vilken typ av fett en produkt innehåller än hur höghalten är.
Det nya förslaget, som nu ska ut på remiss, innebär också att fler produktgrupper kan få Nyckehålsmärkning. Det gäller bland annat osaltade nötter, fullkornsris, glutenfritt bröd och pasta samt laktosfria mjölkprodukter.