Nykläckta kycklingar!

okt 20, 2013 | Okategoriserade

Tänk att få se en kyckling kläckas till världen. Som tur är har jag en man som är tokig i höns, det är ett av hans stora intressen. För cirka 21 dagar sedan placerade vi 18 ägg i vår äggkläckningsmaskin. För två dagar sedan började äggen kläckas. Det blev totalt nio kycklingar av 18 ägg. Tyvärr dog en. Barnen bäddade ner den i en ask. Sedan höll dom en begravning där de sjöng varsin sång och satte blommor på graven. Vi har många små begravningsplatser i trädgården efter både kycklingar, igelkottar, fåglar mm. Dom åtta överlevande kycklingarna mår prima och som tur är har en av våra vuxna höns tagit sig an dom utan att protestera. Hönsfamiljen bor just nu i vår källare. Alla i familjen tycker det är lika spännande att följa utvecklingen som sker när det är kycklingar som är på väg att kläckas. Att följa kycklingar som till slut blir höns eller tuppar är väldigt intressant. Man ser tidigt olika typer i gruppen. Vi har en förskola som granne och därifrån kommer ofta barn som tittar på hönsen genom staketet. Ett för många annorlunda inslag i stan, men det verkar vara uppskattat av många. Om du vill skaffa höns, hör efter med din kommun om vilka regler som gäller.

Visa bild 1.JPG i bildspel

21 dagar i äggkläckningsmaskinen.

Visa bild 2.JPG i bildspel

Kycklingen är på gång att komma ut.

Visa bild 3.JPG i bildspel

Äntligen ute.

bild 5 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Äntligen torr efter att ha legat och värmt sig under hönan tillsammans med sina syskon.

Våra höns är av rasen Kochin. Läs gärna mer om rasen i texten.

Kochin, ursprungligen cochinchina, är en tung hönsras som härstammar från Kina där den var känd redan på 1300-talet. Den importerades till Europa i mitten av 1800-talet och betraktas inte som en särskilt produktiv värpare. Däremot hålls den ofta för utställning och är flitigt använd vid framavel av nya hönsraser. Trots namnets likhet är kochin inte att förväxla med dvärgkochin, som är en urdvärg.

Kochin finns i flera olika färgvarianter. Det är en stor ras, en höna väger 3-4,5 kilogram och en tupp väger 3,5-5,5 kilogram. Dess mjuka och lite fluffiga fjädrar gör också att den ser större ut. Till temperamentet är den lugn.

Äggen har brungulaktigt skal och väger ungefär 53 gram. Hönorna är ruvvilliga och de ser även efter kycklingarna väl. Kochin hör inte till de snabbvuxna hönsraserna, individerna blir fullvuxna först vid omkring 10 månaders ålder.

Information wikipedia