Och där mitt i blåbärsskogen anade vi…

aug 12, 2013 | Okategoriserade

…inte bara ugglor i mossen utan att något större djur hade varit och bökat. Jo, minsann det hade varit grisar på besök mitt ibland skomakarblåbären. Då pratar jag inte om gulliga små ”vanliga” grisar utan om vildsvin. Jag måste erkänna att jag blev lite rädd för det såg ut som de hade bökat upp halva skogen. Så den gången blev det inte mycket blåbärsplockande utan mer en rask promenad. Det finns några ställen på ön där det växer skomakarblåbär, blanka som ädelstenar. De är likadana som vanliga blåbär fast saknar vaxhöljet, det som gör de blåmatta. Råkar du ha lite blåbär i frysen eller till och med nyplockade, testa det är receptet. Smaklig spis!

Varför är blåbär så nyttiga?

Blåbär är otroligt näringsrika, särskilt i förhållande till kalorimängden. Men det är deras rikedom på antioxidanter som kanske är mest intressant. Blåbär innehåller till exempel flera gånger mer antocyaminer än t.ex. rött vin. Antocyaminer sägs föryngra kroppen, förnya celltillväxten och skydda mot infektion.

Blåbär innehåller även mycket vitamin C och D samt mineraler, som kalium, kalcium, magnesium och fosfor.

RECEPT, BLÅBÄRSKAKA

Du behöver: 75 g smör, 2 dl mjölk, 25 gram jäst, 0,5 dl strösocker, 1 krm salt, 1 tsk kardemummakärnor,lätt stötta, 7 dl vetemjöl.

Fyllning: 4 dl blåbär, 1 dl strösocker, 1 ägg till pensling.

Gör så här:

6 stycken stora

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Smula sönder jästen i en skål. Häll i mjölken och rör tills jästen löst sig. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i sänder och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

3. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och dela den i 6 lika stora delar. Kavla ut varje del till en tallriksstor rund platta.

4. Lägg ett par matskedar blåbär i mitten och sockra lätt. Vik upp kanterna runtom men lämna öppet för bären. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

5. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda 10-12 minuter tills degen fått fin färg. Låt svalna på bakgaller.

Recept: Liselotte Forslin