Öppna upp för nya traditioner!

nov 14, 2014 | Gott och blandat

Jag sitter och går igenom min kalender och jag upptäcker att det är lite drygt två veckor kvar till 1:a advent. Jag blir lika förvånad varje gång vi närmar oss december. I stan där jag bor har jag redan skymtat adventsljusstakar i fönster och stadens butiker har sedan i början av november börjat sälja juldekorationer. Den här hösten har gått i rasande fart och snart är det jul. För många innebär julen klappar. För några år sedan kom vi fram till i min familj att ändra lite på julklappstraditionen. Tidigare har vi köpt paket till alla (vi är ganska många i min familj). Granen har nästan försvunnit under berget av paket. Den nya traditionen innebär att jag får en lapp med ett namn på någon i familjen som någon vän skickat ut per post. Ingen vet vem som har vem, det är hela grejen. När paketet sedan hamnar under granen finns där en lapp på paketet. Där står vem paketet är till och ett rim. Jag som givare kan ge ledtrådar i rimmet om vad paketet innehåller och vem det är ifrån. Jag älskar verkligen att ge paket och gillar att överraska så första året visste jag inte riktigt hur jag skulle känna. Jag fick bara köpa ETT paket. Men det här är en jättebra tradition. Jag ägnar extra mycket tid till personen jag tilldelats och tänker noga till vad jag vill ge den här personen. Gör din egen tradition! Jag älskar lussebullar och tjuvstartar gärna i god tid. Om det blir några över fryser jag in dessa. Här kommer första adventsreceptet för i år.

Lussekatter

recept kommer från recept.nu

Fördeg

 • 500 g (5 dl) mjölk, rumstempererad
 • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special
 • 40 g jäst
 • 200 g (drygt 2 dl) strösocker
 • 1 g saffran som fått dra i konjak eller vodka

TILLSÄTT DETTA EFTER FÖRSTA JÄSNINGEN

 • 1 tsk salt
 • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special
 • 200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något)

DEKORATION

 •   russin blötlagda i vatten (helst över natten)

TILL PENSLING

 •   Uppvispat ägg
 1. Fördeg
  Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
 2. Efter jäsning
  Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
 3. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
 4. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på om ni har kallt degspad eller rumsvarmt.
 5. Grädda lussekatterna i 210 grader varmluft i ca 5-8 minuter, pensla med uppvispat ägg efter bakningen.

shutterstock_122859253