Ostron och räkchips till middag!

aug 29, 2016 | Okategoriserade

Under cykeltur i helgen föreslog vår 7-åring att vi skulle handla ostron och räkchips till middag. Perfekt tänkte jag eftersom jag gillar ostron. Efter lite googlande kom han på att det var musslor han egentligen ville ha till middag, såna i soppa med pommes till. Alltså moules frites. Jag fullkomligt älskar såna middagsförslag. Vem vet han kanske har varit en fransman i ett tidigare liv för han går igång på smaker och dofter precis som jag gör. På tal om dofter så har jag blivit beroende av färsk gurkmeja, jag kan gå och sniffa på en avbruten liten knöl och drömma mig bort till något jag inte kunnat sätta fingret på vad gurkmejan doftar. Men så kom min mamma och pappa på besök och min pappa är en som en uppslagsbok när det gäller dofter. Han luktade och sa efter ett tag. Svarta vinbär. Helt rätt. Gurkmeja = svarta vinbär = sant. Jag tror jag förvirrades av färgen och formen och hittade inte rätt i mitt doftregister. Nu kan jag släppa det och bara njuta av doften för det smakar något helt annat.

Nu till något helt annat! Receptet kommer från de bästa ”Husmorsorna”.

Köttfärslimpa!
Ingredienser
 • 500 gram  nöt- eller blandfärs
 • dl  ströbröd
 • 3,5 dl  mjölk
 •  enligt din egen smak salt
 •  enligt din egen smak peppar
 • 1st ägg
 • klick ganska stor smör
Fyllning
 • 1 st  stor och hackad gul lök
 • dl grovt hackad persilja
 • 100 gram  stark och i skivor ost
Instruktioner
 1. Blanda färsen med allt utom smöret – smeten ska bli ganska lös. Platta ut den på ett fuktat bakplåtspapper till en fyrkant, strö över fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. (jag hade inget bakplåtspapper så jag plattade ut halva smeten på en plåt och la på fyllningen, sen la jag på resten och formade till en fin limpa)
 2. Ta bort bakplåtspapperet och lägg färsrullen i en smord ugnsfast form. Klicka några generösa smörklickar runtom och ugnsstek i 200° i 30 minuter.
 3. Ös limpan några gånger med smöret. Servera med potatismos eller kokt potatis samt lingon och skysås.