Oxrullader

sep 13, 2016 | Kött, Nöt

Solen hade precis gått ner när vi kom fram till det spegelblanka havet. Fiskarna slog i vattnet samtidigt som vi dök ner. Ett ljuvligt kvällsdopp och några kast med fiskespöt fick avsluta dagen. Väl hemma blev det roddande med matsäck som skulle packas inför skolmästerskap imorgon och kvällsmackor skulle serveras till hungriga, frusna och myggbitna barn. Jag älskar dessa varma kvällar som även bjuder på hög luft. Hösten gör mig lugn på något vis. Det är skönt när mörkret lägger sig, ta vara på tiden och reflektera över dagen som varit. Tända ljus och dra på sig en varm tröja och kanske ta en kopp te i höstmörkret. Jag njuter för fullt. Hoppas du också tar vara på hösten och vad den har att ge. Varje årstid har sin charm.

Till middag serverades det ännu en klassiker idag. Oxrulader med gräddsås! Supergott! 

Inspirerat från Per Mobergs recpet på oxrullader

500 g Lövbiff

1 st Vanliga morötter

1 st Gul lök

2 msk Senap Dijon

120 g Bacon Skivat

3 msk Oxfond Buljong

9 dl Vatten

2 msk Tomatpuré

1 krm Salt Fint

1 krm Vitpeppar Malen

Gräddsås

3 dl Vispgrädde

1 msk Gelé Svartvinbär

1 krm Salt Fint

1 krm Vitpeppar Malen

Tillbehör

800 g Potatis Fast

150 g Sockerärta

4 msk Gelé Svartvinbär

Gör så här:

1. Rullader: Skala moroten och löken. Skär moroten i stavar och skiva löken.

2. Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök, morotsstavar och längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop. Fäst med en tandpetare.

3. Lägg sedan ner rulladerna i en kastrull och häll på vatten, fond och tomatpuré. Sjud köttet under lock i cirka 45 minuter.Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.

4. Gräddsås: Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl.

4. Tillbehör: Skala och koka potatisen i saltat vatten.
5. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull till sockerärtorna.

7. Tillbehör: Förväll sockerärtorna 30 sekunder i det kokande vattnet. Sila av och lägg upp dem i en skål.
Servera oxrulladerna med gelé, sockerärtor och kokt eller pressad potatis.