Jag minns så väl mitt första marmelad-på-macka minne. Det var hos min farfar i Vadstena. Huset i Motala renoverades så jag och min familj bodde hos farfar ett år när jag var runt 6 år. Till frukost åt vi rosting (rostat bröd) med apelsinmarmelad och ost och en kopp te. Marmeladen fanns i en fin plåtburk. Jag tror den finns än idag. Det kanske inte var den nyttigaste starten på dagen men vilka minnen jag har från dom frukostarna. Sen varvades rostingarna med gröt och annat. Jag äter sällan marmelad idag, men när det händer så äter jag gärna min egen marmelad med en god ost eller gärna på en rosting. Jag kallar marmeladen ”På kanelen”. Marmeladen är inspirerad från en marmelad som min mamma alltid gjorde när jag var liten.
På kanelen med Lina!
1 kg plommon, 1 kanelstång, 4 dl syltsocker, mald kanel.
Gör så här:
1 Dela plommonen och kärna ur dem.
2 Lägg plommon och kanelstång i en kastrull.
3 Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 15 minuter tills plommonen kokat sönder.
4 Höj värmen, häll i syltsockret och koka kraftigt ytterligare 2–3 minuter. Skumma noga.
5 Tag av kastrullen och låt stå en stund. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.
6 Häll upp på rena burkar och pudra över kanelen.
7 Låt gärna marmeladen stå i kylskåpet i några dagar innan du smakar.
Lycka till!