På tal om mina vändstekta ägg!

apr 8, 2015 | Okategoriserade

Äldsta sonen har ont i magen för han sitter och håller inne en bajskorv. Jag bakar ”Petterbröd”. Yngsta sonen kissar i protest ner ett fårskinn för att han inte får se Kapten krok på Nettan. Det händer lite för mycket på en gång nu. Efter nattning ska jag prova my one and only free-bra. Bara kupan som man liksom klistrar dit. Ska tydligen ha en klänning med bar rygg på ett visst bröllop och då kan man inte ha en vanlig bh. Jag förklarade för killen som gör klänningen att bysten förändras en aning efter att ha ammat fyra barn och att statusen just nu är vändstekta ägg. Men nog om det här. Jag tänkte tipsa om det här enkla receptet på ett jättegott bröd. Du kommer lära dig receptet utantill och sen det bara att sno ihop. Brödet går under namnet ”Petterbrödet” hemma hos oss eftersom det mest är pappan som bakar i huset. Receptet kommer ursprungligen från kokboken ”Annas mat”.

Petterbrödet, 4 st rågkakor

1 pkt jäst, 1 tsk salt, 6 dl ljummet vatten, 6 dl rågmjöl, 6 dl vetemjöl

Gör så här: smula sönder jästen i en bunke. Strö över salt och rör i ihop salt och jäst så det blir flytande. Tillsätt vattnet. Tillsätt båda mjölsorterna och rör ihop till en ganska kladdig deg. Låt jäsa ca 30 min. Efter jäsningen tar du en slev och lossar degen från kanterna i bunken. Jag har kommit på ett knep för att slippa disk och kladd. Jag tar en 1/4-dels degklump med en slev och klickar ut på en bakplåtspappersklädd plåt och plattar ut. Det blir två ”kakor” på en plåt, sammanlagt fyra ”kakor”. Lägg över en handduk över plåtarna och låt jäsa till ugnen är varm, ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Supergott!