Kladdkaka – Paleo

jan 30, 2017 | Bakning, Sött

16358039_10154914630052673_1808658129_o

För många är fika till helgen en självklarhet. Unna sig något gott och lyxa till det är många som säger. För mig som har barn som är extra känsliga för socker är en ”vanlig” fika lika med duracellkaniner efter en stund. Därför försöker vi göra medvetna val när det gäller vad vi serverar till fikat om nu ska fika, vilket inte händer jätteofta. Det är inte alltid helt lätt och ibland åker vi dit och det blir lördagsgodis och en bulle men då får vi också sota för det senare. Men igår bakade jag och ena sonen en god kladdkaka där det söta var dadlar och lite honung. Barnen gillade det och humöret höll sig i balans. Den här gången uteblev duracellkaninerna vilket gör att den här kakan kan bakas fler gånger.

Paleokladdkaka från den här sidan!

  • 3 ägg
  • 10 dadlar
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 5 msk kakao
  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt

Hur gör du?

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa dadlar och kokos i en matberedare eller i en Vita-Mix (det gjorde vi – funkar hur bra som helst). Häll i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver, bakpulver och salt och mixa lite till, eller blanda för hand. Det funkar inte så bra att hälla det i Vita-Mixen. Smält kokosoljan och häll ner i smeten tillsammans med honung och ägg. Se till att det är en jämn smet.

Smörj en form med kokosolja – till dubbel sats hade vi en form som är 22 cm i diameter – och pudra över kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 10 minuter, den är fortfarande rejält kletig när du tar ut den. Ställ formen i kylen minst en timme innan servering.

16388550_10154914629677673_1378476067_o