Paleo – stenålders – focaccia!

sep 30, 2013 | Okategoriserade

Jag har skrivit om paleo men gör det mer än gärna igen. Vad är då ”paleo – stenålderskost”? Jo så här ligger det till: Paleo betyder ”Ursprungsmat”, allt det som människan åt innan jordbruket gjorde sitt intåg. Det är kosten som har skapat våra kroppar, alltså helt enkelt det vi är byggda av. Exempel på livsmedel som kan ingå i stenålderskosten kan vara magert kött, fisk, grönsaker, frukt, rotsaker, nötter med mera, och utesluter sädesslagen, mejeriprodukter, salt, tillsatt socker med mera.
Jag tycker det är kul att inspireras av olika recept men sedan är det viktigt att hitta en egen balans så man inte snöar in för mycket i ett spår tror jag. Här kommer ett recept som är ”paleoinspirerat”. Lycka till!
Veckans recept som även finns med i veckans annonsblad!
Paleofocaccia
Detta behöver du till ett bröd

4 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
1 dl psyllium (eller fiberhusk)
1 msk bakpulver
1½ tsk salt
6 ägg
3 dl vatten
½ dl olivolja

Till dekoration

Olivolja
Havssalt
Färsk rosmarin (jag använde två stora kvistar)
(ev. parmesan)

Jag använde en form med storleken 30×20 cm,  går även bra med en vanlig plåt

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
  • Vispa samman äggen, vattnet och olivoljan i en annan bunke och häll sedan över till de torra.
  • Rör om till en deg.
  • Låt degen svälla 5 minuter.
  • Ringla olivolja på en plåt.
  • Klicka ut degen på plåten och platta sedan ut den till ett bröd.
  • Tryck med hjälp av fingret små gropar i brödet.
  • Ringla över olivolja.
  • Hacka rosmarin och strö över plus lite havssalt
  • (riv eventuellt över lite parmesan)
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills brödet fått fin färg och känns torrt på provstickan.
  • Låt svalna och njut!
 
Recept och bild kommer från undervarttak.blogspot