Julen närmar sig och ett vanligt inslag i många hem är godiset som dukas fram på julafton. Om du vill ligga steget före och har tänkt att göra eget godis är det dags att börja nu. När jag var liten hade vi ett godisbord på julen i vår familj där godsaker dukades fram. Men man fick inte äta när man ville. Ett ljus skulle vara tänt på bordet för att man skulle få smaka. En bra tradition som jag kan rekommendera. I år firar jag och min familj hemma för första gången. Det kommer säkert finnas någon typ av ”godisbord” hos oss också men frågan är hur mycket godis det kommer vara på det bordet. Jag tror snarare på nötter, torkad frukt och färsk frukt. Men en sötsak som är given och som är jul för mig är panforte. Den är superenkel att göra och man kan inte misslyckas. Prova du också! Lycka till!
Panforte Ps. Om du är en pistagenötslover så byt ut någon av nötterna och ta pistage istället. En bonus är att det blir vackert med det gröna.
2 st apelsiner
2 st citroner
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
100 g valnötter
3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk kryddnejlika, malen
1 dl flytande honung
1 1/2 dl strösocker
150 g choklad, mörk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv det yttersta skalet på citroner och apelsiner.
3. Blanda mandel, nötter, mjöl och kryddnejlika i en skål.
4. Bryt chokladen i bitar.
5. Smält honung med socker i en kastrull. Rör om tills allt socker smält.
6. Lägg i chokladbitarna och låt dem smälta och rör sedan ner nötblandningen och citrusrivet i kastrullen. Blanda noga.
7. Klipp och forma ett bakplåtspapper med uppvikta kanter och som har en botten på 20 x 20 cm.
8. Lägg pappret i en ungefär lika stor ugnsform.
9. Häll i choklad- och nötsmeten och grädda panforten i ca 15-20 minuter.
10. Låt din panforte svalna och skär den sedan i bitar.
Receptet kommer från www.recept.nu och signerat Paolo Roberto.