Påskbakelser!

mar 21, 2016 | Bakning, Påsk

Jag är redo för påsken! Pyntet är på plats inne och vi kör all in i år. Fjädrarna vajar på lite olika ställen i trädgården. En här och en där. Inte så där samlat i något piffigt påskris man kan köpa. Hönsen värper och alla fönster behöver putsas bums, trädgården lever sitt eget liv just nu och gör allt för att påminna om att det är vår och behöver tas hand om. En klassisk påskvecka med andra ord. Men jag kommer inte putsa några fönster om jag inte får feeling, jag kommer istället njuta i fulla drag av solens strålar som skiner in genom de små kladdiga barnhänderna som avtecknar sig på fönsterrutorna och acceptera läget…om jag kan. Det är ett test för att se hur mycket mitt kontrollbehov egentligen klarar av.

Det här med damm på våren…Jag tycker jag dammar hela tiden (kanske inte helt sant, men ändå) och ändå så lägger det sig ett fint litet lager så fort jag vänder bort blicken. Hur går det till??? Det verkar som om allt damm tittar fram när det är vår precis som alla fina vårblommor. Kunde det inte vara tvärtom.

Om vi firar påsken på fastlandet och på ön så brukar min svärmor göra dessa påskbakelser. Barnen tycker de är skojiga eftersom de ser ut som ägg. Testa du med! Lätt som en plätt!

Påskbakelser!

Ingredienser rulltårta

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk, rumsvarm
  • valfri sylt

Så här gör du

Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna 30 x 40 cm med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. 2. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i långpannan. 3. Bred ut smeten jämnt i långpannan med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. 4. Ta kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper. 5. Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan. 6. Bred på ett tunt jämnt lager sylt över hela kakan. 7. Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.

Garnering:

  1. Låt persikohalvorna rinna av. Det är viktigt att de inte är blöta för då halkar de lätt av.
  2. Skär rulltårtan i ca 3 cm tjocka skivor och lägg upp på fat.
  3. Vispa grädden ganska hårt. Klicka ut grädden på rulltårtestubbarna.
  4. Lägg persikohalvorna på grädden så att grädden trycks ut och ser ut som ett stekt ägg uppifrån. Servera!

FullSizeRender

img_2902.jpg