Frozen cheesecake med citrus till påsk

mar 22, 2021 | Bakning, Dessert, Högtider, Påsk

Trots kalla vindar så närmar sig påsken med stormsteg. Grannen har pyntat med fjädrar i buskarna och jag själv har tagit in en gren och hängt i taket och på så vis tagit i våren. Jag känner mig inspirerad av vårens ljus och längtar till vårens primörer. Sedan flera år tillbaka har jag en favorit i köket som jag nästan använder dagligen. Det är en ugnsform från Kockums Jernverk. Jag fick den i julklapp av mina föräldrar. Det som är så bra med den är att i min ugn går det in två ugnsformar så det är perfekt om du ska göra klyftpotatis i ena formen och en köttbit i den andra. Men jag använder den även till sallad, pajform, lasagne, you name it. Den är toppen och väldigt användbar. Till påskdessert vill jag tipsa om en frozen cheesecake som jag serverar i Kockums ugnsform med tema ”Äggjakt i morotslandet”. Kika gärna in på Kockums hemsida för att få inspiration till din stund i köket.

FROZEN CHEESECAKE

Ingredienser 

 • 3 dl grädde
 • 3 ägg, delade i gula & vita
 • 2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 200 g färskost, t.ex philadelphiaost
 • skalet av 1 citron eller lime
 • 1 msk pressad citronsaft eller limesaft
 • 6-7 digestivekex
 • Färska eller frysta bär, t.ex hallon
 • Gör så här:
  • Vispa grädden i en skål.
  • Vispa äggulor, socker, vaniljsocker poröst i en annan skål. Blanda i färskost, citronskal och –saft. Vänd ner grädden.
  • Vispa äggvitorna i en ren skål till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i färskostkrämen.
  • Fördela krämen i en pajform (ca 28 cm i diameter) med hög kant.
  • Smula digestivekexen i en matberedare eller med hjälp av en mortel och strö över dem över krämen.
  • Ställ in i frysen och låt stå i minst 2 timmar, eller tills krämen är fryst.
  • Ta ut cheesecaken ur frysen cirka 10 minuter före servering. Garnera med valfria bär efter säsong.
  • Receptet kommer från Systrarna Eisenman.
frozen cheesecake_östenssons