Påskkyckling med timjan och citron!

apr 13, 2017 | Fågel, Påsk

Jag gillar mat som i stort sätt lagar sig självt. Då kan jag hänga med familjen eller plocka ur diskmaskinen eller styra upp ett syskonbråk utan att något bränns vid på spisen. Långkok i ugnen har räddat mig många gånger. Den här heja kycklingen är perfekt till både vardag och fest. Servera nu i påsk så hinner du prata med din familj och vänner. Lycka till och glad påsk!

HEL KYCKLING MED TIMJAN OCH CITRON

Receptet kommer från koket.se

Du behöver

  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 hel kyckling (à ca 1300 g)
  • salt och peppar

Sås

  • 2 dl grädde

Potatispuré

  • 900 g skalad mjölig potatis, t ex King Edward eller mandelpotatis
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 250 g haricots verts, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka timjanen. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik.
  3. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertemperatur vid benet ska vara 70 grader när kycklingen är klar.
  4. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  5. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  6. Potatispuré
    Gör potatispuré medan kycklingen rostas i ugnen. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan, låt ånga av och häll sedan i mjölken.
  7. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli riktigt varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna.
  8. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, i med honung och dijon, salta och peppra. Vispa hastigt ihop. Smaka av med ev mer honung, dijon, salt och peppar.
  9. Koka haricots verts i saltat vatten i 3 minuter.
  10. Servera kycklingen med potatismos, haricots verts och den goda såsen.

IMG_1457

IMG_1484