Pasta i ugn med lammfrikadeller!

nov 23, 2019 | Kött, Lamm

shareImage_1574540523

Pasta i ugn med lammfrikadeller!

4 portioner – ca 30 min

TOMATSÅS

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 nypa strösocker
  • salt & svartpeppara
  • 1 knippe basilika

LAMMFRIKADELLER

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • matolja till stekning
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1 dl riven parmesan
  • salt & svartpeppar

TILL GRATÄNGEN

  • 1 pkt Garant ekologisk Lumaconi Rigati
  • 2 dl parmesan
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. TOMATSÅS: Stek hackad lök i olja, tillsätt övriga ingredienser utom basilika och sjud på låg värme med lock ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och lägg i basilika.
  3. FRIKADELLER: Finhacka löken till frikadellerna, stek mjuk i lite olja. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till frikadellsmeten. Koka upp ca 3 liter vatten med lite salt.
  4. Rulla smeten till stora bollar och sjud dem i vattnet 3-4 minuter. Ta upp frikadellerna och lägg dem i såsen.
  5. Koka pastan al dente I lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner såsen.
  6. Häll såsen och pastan i en ugnsfast form och lägg även i frikadellerna. Strö över med  riven parmesan och gratinera i ugn 10 min.

Tips! Frikadellerna är klara när de flyter upp till ytan. Vill man ha en gyllene yta går det bra att steka de färdigkokta frikadellerna i lite smör.

Ps. Jag använde ”vanliga makroner” till receptet och stekte frikadellerna för att få lite god stekyta.

IMG_9266