Pasta i ugn med lammfrikadeller!
4 portioner – ca 30 min
TOMATSÅS
- 1 gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1/2 dl olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 1 nypa strösocker
- salt & svartpeppara
- 1 knippe basilika
LAMMFRIKADELLER
- 400 g lammfärs
- 1 gul lök, finhackad
- matolja till stekning
- 2 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 1 dl riven parmesan
- salt & svartpeppar
TILL GRATÄNGEN
- 1 pkt Garant ekologisk Lumaconi Rigati
- 2 dl parmesan
- Sätt ugnen på 200°.
- TOMATSÅS: Stek hackad lök i olja, tillsätt övriga ingredienser utom basilika och sjud på låg värme med lock ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och lägg i basilika.
- FRIKADELLER: Finhacka löken till frikadellerna, stek mjuk i lite olja. Låt svalna. Rör ihop ingredienserna till frikadellsmeten. Koka upp ca 3 liter vatten med lite salt.
- Rulla smeten till stora bollar och sjud dem i vattnet 3-4 minuter. Ta upp frikadellerna och lägg dem i såsen.
- Koka pastan al dente I lättsaltat vatten. Häll av och blanda ner såsen.
- Häll såsen och pastan i en ugnsfast form och lägg även i frikadellerna. Strö över med riven parmesan och gratinera i ugn 10 min.
Tips! Frikadellerna är klara när de flyter upp till ytan. Vill man ha en gyllene yta går det bra att steka de färdigkokta frikadellerna i lite smör.
Ps. Jag använde ”vanliga makroner” till receptet och stekte frikadellerna för att få lite god stekyta.