Pasta Vongole

aug 12, 2022 | Havet, Pasta, Skaldjur

Efter en vecka på Sicilien med fantastiska matupplevelser kommer här en av mina favoriter. Pasta Vongole.

Ingredienser för 4 pers

  • 2 l vatten
  • 2 dl salt
  • 1 kg hjärtmusslor eller 1 kg blåmusslor
  • 400 g spagetti
  • 4-5 msk olivolja
  • 1/2 röd chili, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 knippe bladpersilja, hackad
  • 250 g körsbärstomater, delade
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 citron, skal från
  • Salt & peppar

Gör så här:

  • Blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt.
  • Täck musslorna med vattnet.
  • Låt stå minst en timme.
  • Saltvattnet gör att musslorna spottar ut eventuell sand.
  • Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten.
  • Upprepa saltvattenproceduren en gång till.
  • Låt stå en timme.
  • Häll av saltvattnet och spola än en gång musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga.
  • Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet.
  • Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, vitlök och hälften av persiljan.
  • Lägg i tomaterna och fräs ytterligare 4-5 min.
  • Lägg i musslorna och rör om.
  • Slå på vin och lägg på locket och låt koka i ca 2 min, eller tills alla musslorna öppnat sig.
  • Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 min på svag värme under omrörning.
  • Riv över citron, smaka av med salt och peppar.
  • Strö över resten av persiljan.
  • Servera i varma djupa tallrikar, ät och njut!
  • Receptet kommer från Zeta.
Pasta vongole