Efter en vecka på Sicilien med fantastiska matupplevelser kommer här en av mina favoriter. Pasta Vongole.
Ingredienser för 4 pers
- 2 l vatten
- 2 dl salt
- 1 kg hjärtmusslor eller 1 kg blåmusslor
- 400 g spagetti
- 4-5 msk olivolja
- 1/2 röd chili, hackad
- 4 vitlöksklyftor, hackade
- 1 knippe bladpersilja, hackad
- 250 g körsbärstomater, delade
- 1 1/2 dl vitt vin
- 1/2 citron, skal från
- Salt & peppar
Gör så här:
- Blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt.
- Täck musslorna med vattnet.
- Låt stå minst en timme.
- Saltvattnet gör att musslorna spottar ut eventuell sand.
- Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten.
- Upprepa saltvattenproceduren en gång till.
- Låt stå en timme.
- Häll av saltvattnet och spola än en gång musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga.
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet.
- Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, vitlök och hälften av persiljan.
- Lägg i tomaterna och fräs ytterligare 4-5 min.
- Lägg i musslorna och rör om.
- Slå på vin och lägg på locket och låt koka i ca 2 min, eller tills alla musslorna öppnat sig.
- Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 min på svag värme under omrörning.
- Riv över citron, smaka av med salt och peppar.
- Strö över resten av persiljan.
- Servera i varma djupa tallrikar, ät och njut!
- Receptet kommer från Zeta.
