Pepparkakscheesecake från Monica Ahlberg!

nov 28, 2013 | Okategoriserade

Hanna Lindblad och Monica Ahlberg träffades på TV4 när Hanna var där i samband med sin roll i ”Flashdance” och Monica bakade inför 1:a advent. Jag har flera av Monica Ahlbergs kokböcker och återkommer till böckerna för att finna recept eller inspiration. På söndag är det 1:a advent. Jag tycker man gott kan prova att servera annat än lussebullar på advent, det finns ju många andra godsaker: Varför inte bjuda på en ”Pepparkakscheesecake” från Monica Ahlberg.

PEPPARKAKSCHEESECAKE

Cheesecake är alltid gott och med en hjärtformad botten av pepparkakor kan det knappast inte bli en mer passande kaka för julen.

BOTTEN

35 pepparkakor, ca 150 g

75 g smör

FYLLNING

250 g  vit choklad

2 askar philadelphiaost, 400 g

1dl kesella

1 dl strösocker

75 g mörk choklad

TILL GARNERING

Lingon

Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en mixer. Tryck ut i en form med avtagbar kant, gärna en hjärtformad. Grädda botten på 175° i ca 8-10 minuter.

Smält den vita chokladen i ett vattenbad och grovhacka den mörka. Blanda ihop philadelphiaost, kesella och strösocker. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under ständig omrörning. Blanda ner den hackade chokladen.

Fyll upp formen och ställ svalt fram till servering (eller frys och ta ut den 1 timme före servering). Garnera med lingon runt kanten och servera.

hanna o monica