PETIT CHOUX MED SAFFRAN & LINGONGRÄDDE
20 stora eller 40 små
3 dl vatten
100 g smör
2 tsk socker
120 g vetemjöl
1 kuvert saffran
3 ägg
Fyllning
1,5 -2 dl grädde
2-3 msk lingonsylt
2 msk lingon (om du har hemma)
1.Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull tillsammans med socker och saffran så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
2. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget.
3. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen. Eller så klickar du ut smeten med hjälp av sked.
4. Spritsa ut petit chouer på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petit chouerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.
6. Under tiden vispar du grädden luftig och vänder ner lingonsylten och ev lingonen.
7. Skär ett lock på varje petit chou och fyll dem med lingongrädden strax före serveringen.
8. De som ev blir över går bra att frysa in.