Picklade ägg

apr 2, 2023 | Högtider, Påsk

Vackra ägg till påsk! Toppa med kräm som du antingen smaksatt med krasse eller ramslök.

Ingredienser till 8 ägg (16 halvor)

Lagen

  • 1 Färsk rödbeta
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 8 Svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 8 ägg

Krassekräm/Ramslökskräm

  • Smörgåskrasse, en ask eller 5 blad ramslök
  • 1/2 dl matolja
  • 1 dl creme fraiche
  • 150 g färskost

Börja med lagen

  • Skala och riv rödbetan grovt. Lägg i en kastrull och tillsätt socker, vinäger, vatten, lagerblad, peppar och salt. Låt sjuda under lock ca 30 minuter . Ställ kallt att svalna.
  • Koka upp vatten. Lägg försiktigt i äggen och låt vattnet sjuda i 8 minuter. Spola äggen i kallt vatten och skala äggen. Lägg äggen i en ren glasburk. Sila av lagen och häll ner den i glasburken. Ställ burken i kylen, gärna över natten.

Krassekräm/Ramslökskräm

  • Klipp antingen krassen eller ramslöken i mindre bitar och lägg i ett litermått eller liknande. Värm oljan till 50°. Häll oljan över krassen eller ramslöken och mixa till en slät och grön olja.
  • Vispa creme fraiche tills den blir riktigt fast. Rör ner färskost och örtoljan du valt. Smaka av med salt.
  • Vid servering. Halvera äggen och spritsa ut krämen. Toppa med krasse eller någon fin ätbar blomma eller blad. Dra gärna några drag med pepparkvarnen.