Vackra ägg till påsk! Toppa med kräm som du antingen smaksatt med krasse eller ramslök.
Ingredienser till 8 ägg (16 halvor)
Lagen
- 1 Färsk rödbeta
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl rödvinsvinäger
- 5 dl vatten
- 2 lagerblad
- 8 Svartpepparkorn
- 1 tsk salt
- 8 ägg
Krassekräm/Ramslökskräm
- Smörgåskrasse, en ask eller 5 blad ramslök
- 1/2 dl matolja
- 1 dl creme fraiche
- 150 g färskost
Börja med lagen
- Skala och riv rödbetan grovt. Lägg i en kastrull och tillsätt socker, vinäger, vatten, lagerblad, peppar och salt. Låt sjuda under lock ca 30 minuter . Ställ kallt att svalna.
- Koka upp vatten. Lägg försiktigt i äggen och låt vattnet sjuda i 8 minuter. Spola äggen i kallt vatten och skala äggen. Lägg äggen i en ren glasburk. Sila av lagen och häll ner den i glasburken. Ställ burken i kylen, gärna över natten.
Krassekräm/Ramslökskräm
- Klipp antingen krassen eller ramslöken i mindre bitar och lägg i ett litermått eller liknande. Värm oljan till 50°. Häll oljan över krassen eller ramslöken och mixa till en slät och grön olja.
- Vispa creme fraiche tills den blir riktigt fast. Rör ner färskost och örtoljan du valt. Smaka av med salt.
- Vid servering. Halvera äggen och spritsa ut krämen. Toppa med krasse eller någon fin ätbar blomma eller blad. Dra gärna några drag med pepparkvarnen.
