Pizzadeg

jan 18, 2021 | Bakning, Gott och blandat

IMG_9861

 

Sätt degen imorgon bitt (tisdag) så kan du servera pizzor till middag på fredag. De tar några dagar med jäsningen men de är det lätt värt med tanke på hur goda de blev. 

Pizza deg – Italien style ( receptet kommer från Zeta
Ingredienser:
390 g vatten (4 dl)
20 g jäst
600 g vetemjöl (t. ex Manitoba Cream) 10 dl
12 g salt (2 tsk)
Gör så här: 
Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.
Blanda i mjöl och salt. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda!
Täck med plastfolie eller plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar. (jag satte min deg på morgonen)
Efter första jäsningen så häller du upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 normalstora- eller 8 minipizzor lika stora delar.
Forma dem till runda bollar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.
Smörj en bricka eller form med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.
Täck noga med plastfolie eller påse. Ställ i kylen och låt kalljäsa 2-4 dagar.  (jag lät mina jäsa fyra dagar)
Utbakning:
Sätt ugnen på 250 grader.
Mjöla ett bakbord och lägg på en degboll. Tryck försiktigt med fingerspetsarna i mitten och forma en liten pizza med tydlig kant.
Sträck sedan ut degen med händerna samtidigt som du roterar pizzan. Dra i kanterna- men försiktigt- kanten ska ju vara härligt luftig. Fortsätt sträcka och rotera tills pizzan är lagom tunn. Laga eventuella hål som uppstår.
Mjöla en pizzaspade om du äger en sådan. Inte jag, än 😉 (jag la mina pizzor på bakplåtspapper) Ta försiktigt upp pizzadegen med handryggarna och lägg på. Forma en sista gång. Skaka spaden fram och tillbaka så att du ser att pizzan inte har fastnat.
Grädda tills osten smält ordentligt och pizzakanten fått fina mörka gräddade fläckar- så kallade leopardfläckar.
Klicka här för att få tips om topping och hur du bakar ut degen på bästa sätt.
IMG_9846