Pizzans dag! 

jan 1, 2016 | Okategoriserade

Idag säljs det nog flest pizzor än på någon annan dag. Men så är det ju dagen efter en av årets högtider och för många årets fest. Jag knoppade av redan kl 23 med öronproppar i öronen och vaknade runt kl 09 den 1 jan 2016. Så jag har varit ganska pigg idag till skilland mot många andra. Har hunnit med besök i pulkabacken, på boxen för ett lättare träningspass, träffat en katt och slutligen köpt pizza eftersom det är pizzans dag. Hamnade tillslut i soffan med ”På spåret” där sista resan gick till Visby. Min man tog det efter 1 sek eftersom han kände igen macken i Fårösund där resan började. Lite kul för just den macken passerade jag igår eftersom vi firade nyår i Fårösund. Så god fortsättning! 

Här kommer ett pizzarecept från recept.nu och Per Moberg.

DEG

6 dl vatten 50 g jäst

 12 dl lantbrödsmjöl

 1 tsk salt

 2 msk olja till plåten

TOMATSÅS

 1 burk (400 g) körsbärstomater
 ½ dl olivolja

 1 msk oregano

 salt och nymalen svartpeppar

 2 vitlöksklyftor

FYLLNING

 200 g kokt skinka
 250 g (2 pkt) buffelmozzarella

 100 g inlagda soltorkade tomater

 100 g riven ost

 basilika till garnering

Gör så här: Värm vattnet så att det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget. 

Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter i degblandare eller med en elvisp med degkrok. Om du blandar för hand ska du arbeta degen minst dubbla tiden. 

Låt degen jäsa under bakduk till dubbla storleken, cirka 1 1/2 timme. 

Sätt ugnen på 275 grader. 

Smörj en ugnsplåt med olja. Tryck ut degen direkt på plåten och låt den jäsa i ytterligare 5–6 minuter (baka ut småbröd av deg som blir över). Ställ in plåten i ugnen på nedersta falsen och grädda degen i 6–7 minuter. 

Mixa tomaterna till tomatsåsen. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Pressa i vitlöken. Värm upp hastigt i en kastrull och ställ åt sidan. 

Bred ut tomatsåsen och fördela fyllningen på den förgräddade pizzadegen. Ställ in pizzan i ugnen igen, men nu på översta falsen, och grädda i 5–7 minuter. 

Lägg på några kvistar färsk basilika innan du serverar pizzan.