Plommontider!

aug 15, 2016 | Okategoriserade

Äntligen är plommon mogna. Det står två stegar under trädet som barnen klättrar upp på och gör sitt bästa för att plocka ner dom finaste plommonen. Det känns otroligt lyxigt att bara kunna gå ut i trädgården och plocka sin egen frukt. Underbart är kort! Perioden för plommen är som sagt kort och de blir snabbt  övermogna. Ska man göra marmelad är de som allra bäst att plocka precis innan de är mogna. Här kommer ett av mina absoluta favoritrecept på just plommonmarmelad. Men i år ska jag även testa ett recept med ingefära. Ett tips är att fylla många smp burkar för det är perfekt att ta med sig en burk i present. 

På kanelen med Lina!

1 kg plommon, 1 kanelstång, 4 dl syltsocker, mald kanel.

Gör så här: 

1 Dela plommonen och kärna ur dem.
2 Lägg plommon och kanelstång i en kastrull.

3 Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 15 minuter tills plommonen kokat sönder.

4 Höj värmen, häll i syltsockret och koka kraftigt ytterligare 2–3 minuter. Skumma noga.

5 Tag av kastrullen och låt stå en stund. Rör om då och då. Ta upp kanelstången.

6 Häll upp på rena burkar och pudra över kanelen.

7 Låt gärna marmeladen stå i kylskåpet i några dagar innan du smakar.