En värmande soppa passar gott under vintermånaderna. Toppa med rostad blomkål. Gör dubbel sats och frys in till kommande luncher.
POTATIS- OCH BLOMKÅLSSOPPA, TOPPAD MED ROSTAD BLMOKÅL
- 400 g potatis
- 100 g rotselleri
- 13 vatten
- 0,5 tsk salt
- 100 g purjolök
- 1 gul lök
- 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
- 1 krm svartpeppar
- 150 g blomkålsbuketter, ca 1/2 blomkålshuvud
- 1/2 dl crème fraiche eller grädde
- 1/2 citron
- Skala potatis och selleri och skär i bitar. Lägg i en gryta och häll över vattnet. Tillsätt salt. Sjud under lock ca 10 min.
- Ansa och strimla purjolöken. Lägg buljongtärningar, timjan, peppar, blomkålsbuketter och hälften av purjolöken i soppan. Sjud -ytterligare ca 5 min. Blanda i crème fraiche eller grädde och mixa soppan med mixerstav. Tillsätt resten av purjolöken.
- Servera med den rostade blomkålen.
TOPPING, rostad blomkål
- 1/2 blomkålshuvud
- 2 msk olivolja
- en nypa salt
- några drag med pepparkvarnen
- Lite skivad purjolök
Sätt ugnen på 225°C. Bryt blomkål i större buketter. Skär buketterna i cm-tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg. Blanda ihop med purjolöken och servera tillsammans med soppan. Smaklig spis!
