Potatis- och blomkålssoppa

feb 12, 2022 | Soppor

En värmande soppa passar gott under vintermånaderna. Toppa med rostad blomkål. Gör dubbel sats och frys in till kommande luncher.

POTATIS- OCH BLOMKÅLSSOPPA, TOPPAD MED ROSTAD BLMOKÅL

  • 400 g potatis
  • 100 g rotselleri
  • 13 vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g blomkålsbuketter, ca 1/2 blomkålshuvud
  • 1/2 dl crème fraiche eller grädde
  • 1/2 citron
  1. Skala potatis och selleri och skär i bitar. Lägg i en gryta och häll över vattnet. Tillsätt salt. Sjud under lock ca 10 min.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Lägg buljongtärningar, timjan, peppar, blomkålsbuketter och hälften av purjolöken i soppan. Sjud -ytterligare ca 5 min. Blanda i crème fraiche eller grädde och mixa soppan med mixerstav. Tillsätt resten av purjolöken.
  3. Servera med den rostade blomkålen.

TOPPING, rostad blomkål

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2 msk olivolja
  • en nypa salt
  • några drag med pepparkvarnen
  • Lite skivad purjolök

Sätt ugnen på 225°C.   Bryt blomkål i större buketter. Skär buketterna i cm-tjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg. Blanda ihop med purjolöken och servera tillsammans med soppan. Smaklig spis!

blomkålssoppa