Potatissoppa med saffran

dec 12, 2017 | Högtider, Jul, Soppor

En värmande soppa är alltid rätt under höst- och vintermånaderna. Smaksätt den klassiska potatissoppan med saffran och gärna timjan, torkad eller färsk spelar ingen roll. Passar fint nu under december. Fint att servera som ett matigare tillbehör under glöggminglet.

Karin Högbergs soppa från Elle Mat & Vin. 

Potatis- och purjolökssoppa med saffran (Crème Vichyssoise)

500 g mjölig potatis
2 purjolökar (endast vita delen) eller ett knippe salladslök
2 msk smör
1 liter vatten
1 hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
1 tsk timjan

Gör så här: Skala potatisen skär i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentligt och skär den sedan i centimeterstora skivor. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och vispa ner crème fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Smaksätt gärna med torkad timjan. Det blir pricken över i-et 🙂

IMG_3429