…Premiär idag den 23 sep kl 07.00!

sep 23, 2013 | Okategoriserade

För några dagar sedan blev jag påmind av min son att det är skaldjurssäsong efter att vi spanat in fiskdisken och min son gärna ville äta krabba till middag. Jag kom då att tänka på alla somrar jag tillbringat på västkusten tillsammans med min familj, mormor och morfar. Helt fantastiska somrar. Vi fiskade mycket och la nät. Fångsten bestod ofta av krabbor, rödspättor, en och annan makrill, torsk mm.

Vi fick även havets svarta guld men det åkte såklart tillbaka i havet igen för är det inte säsong så kan du få skaka galler om du inte följer reglerna. Efter en dag på de bohuslänska släta klipporna bestämde vi oss för att lägga nät. Havet låg spegelblankt och solen färgade himlen med de mest fantastiska färgerna. Då helt plötsligt så dök det upp ett huvud väldigt nära båten. Det såg ut som en mops men det var en liten säl. Den här sälen dök ned igen men kom upp efter en stund ännu närmare båten. Den vara fantastisk söt och jag minns den här fisketuren väldigt väl. De här somrarna har format mitt fiskeintresse och min längtan till skaldjur. Ska jag vara helt ärlig så har jag svårt att äta skaldjur nån annanstans än på västkusten. Det smakar helt enkelt bättre där.

Idag är det en premiär, men inte vilken som helst. Hummerpremiären är som vanligt den första måndagen efter den 20:e september.

2013 betyder det att premiären är den 23 september kl. 07.00.

2003 infördes ett delvis nytt regelverk kring hummerfisket, detta i syfte att på sikt stärka bestånden. Den främsta ändringen är att hummer endast får fiskas med tinor. De nu gällande reglerna (sedan 1/1-2003) är:

• Vid fiske efter hummer får endast hummertina användas.

• Vid fritidsfiske efter hummer får högst 14 hummertinor användas per person. En hummertina skall ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 54 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg. Det bör observeras att den som använder ett fiskeredskap själv skall sätta och vittja redskapet. Något ställföreträdande fiske för annan person är således inte tillåtet.

• För hummer gäller minimimåttet 8 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen (carapaxlängd). Om carapaxlängden på en hummer inte uppgår till 8 centimeter skall den genast släppas tillbaka i havet

• Fiske efter hummer med yttre rom är förbjudet. Om en rombärande hummer fångas skall den genast släppas tillbaka i havet.

• Före hummerpremiären råder redskapsförbud. Det är således förbjudet att fiska med nät, ryssjor och tinor fr.o.m. den 15 september fram till hummerpremiären. Undantagna från bestämmelsen är sillgarn, makrillgarn, hajgarn samt ryssjor och tinor för fångst av ål på mindre vattendjup än 6 meter och tinor för fångst av havskräfta på större djup än 30 meter.

• Hummern får fiskas fram till 30:e april men får under tiden fr.o.m. den 10 maj fram till hummerpremiären inte hållas i någon form av sumpningsanordning. Information och bild från Svenska Hummerakademin.