Rabalder rabarber!

jun 9, 2015 | Okategoriserade

När sommaren närmar sig och det är varmare ut går mina barn hellre ut och kissar i trädgården än på toaletten. Jag försöker lära dom att kissa på rosorna och andra blommor så de får dessa ”gulddroppar” men idag tog de sig friheten att vattna rabarberna… Ja, nu ska det bli intressant att se om de kommer växa ännu mer. 

Rabarber är försommar för mig och ett måste som dessert efter en härlig middag. En annan växt led karaktär och som fortfarande växer så det knakar är nässlor. Passa på att plocka de späda skotten och gör nässelsoppa. 

Ingredienser

2 liter späda nässlor

2 schalottenlökar

2 msk smör

1 knippe gräslök

1 msk vetemjöl

1 liter grönsaksbuljong

1 1⁄2 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

ev 1 tsk fänkålsfrö

Till servering:

4 ägg, kokta

1 dl turkisk meze matyoghurt

4 msk rostad lök

Gör så här:

Rensa, skölj och förväll nässlorna i vatten ca 7 min. Sila av vattnet och krama ur nässlorna. Hacka dem grovt. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stor kastrull. Klipp ned ¾ delar av gräslöken, spar resten till garnering. Pudra över mjölet och tillsätt nässlor, buljong och grädde. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och ev fänkål. Skala och dela äggen i halvor. Toppa soppan med ägghalvor, en klick matyoghurt och rostad lök vid servering. Receptet kommer från Arla

 
En annan soppa…