Rabarber två dagar i rad och meditation!

maj 17, 2016 | Bakning

Rabarberpaj två dagar i rad kallar jag ”ren vardagslyx”. Den ena pajen gjorde jag själv och den andra hade jag turen att bli bjuden på. Två olika toppingar. Otroligt goda båda två.

Dagens kontor tillbringas en stund på altanen en skön kväll som denna. Solen är snart på väg ner och jag njuter av hönsens kvällskuckel i ena örat samtidigt som det andra tar in bolibompa. En perfekt mix enligt mig. Jag försöker hitta dom där stunderna där jag kan få ”andas” lite extra noggrant och ”bara vara”. För mig kan det vara att dyka ner i trädgårdslandet och rensa ogräs eller bara sätta mig en stund i trädgården och se mig omkring. För mig handlar meditation om att vara närvarande i stunden oavsett om du lagar mat, tvättar, stryker eller umgås med dina barn. Är du närvarande just då i tanken så är du så rätt. Men det kan vara klurigt. Tankarna vill gärna sväva iväg och planera vad som komma skall, vad blir det för mat? och genast börjar man tänka vad man har i frysen som kanske behöver tinas upp. Men då ska du göra dig transperant och låta tankarna bara passera utan att haka fast vid dom. Återgå till andningen och där du är just då. Back on track! Det krävs träning som med precis allt annat, men när du väl hittat rätt fokus blir det lättare varje gång du väljer att ”meditera” oavsett var du befinner dig. Det bästa är att kunna använda det när det dyker upp situationer där du kan känna dig stressad. Testa att hitta din plats för att meditera, vem vet det kanske är när du stryker eller promenerar. Lycka till!

Du behöver

Äppeltantens smuldeg (grundrecept): från Koket.se

 • 1,5 dl råsocker
 • 1,5 dl kokosflingor
 • 1,5 dl havregryn
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 200 g kallt smör

Gör så här

 1. Äppeltantens smuldeg (grundrecept)
 2. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
 3. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
 4. Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).
 5. Lägg frukt- eller bärblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
 6. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
 7. Paj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära
 8. Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.