Rågkaka med blåbär

maj 17, 2021 | Bakning, Sött

Den här kakan rörde jag ihop för någon dag sedan och jag kan säga att den gick åt i rasande fart. Den hann knappt svalna innan det bara var smulor kvar. Ett gott betyg med andra ord. Testa du med!

Rågkaka med blåbär från Tareq Taylor och Sara Asks bok ”Det goda livet”. 

ca 12 bitar

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 1/2 del rårörssocker
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl grovt rågmjöl, ca 80 g
  • 1 tsk bakplulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl frysta blåbär eller hallon, vinbär, lingon
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl hasselnötter

Till servering: ev glass, grädde eller turkisk yoghurt smaksatt med vanlig och honung.

  1. Värm ugnen till 150°, varmluft.
  2. Vispa ihop smör och socker med elvisp i en bunke. Tillsätt ägget och fortsätt vispa i ytterligare någon minut.
  3. Blanda vetemjöl, rågmjöl, bakpulver och salt i en bunke för sig. Tillsätt äggvispet och rör ihop med en slickepott till en jämn deg.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-liters brödform. Klicka i smeten och bred ut ett jämnt i formen. Blanda blåbären med majsstärkelsen och strö över även dem.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
  6. Skär i bitar och bjud gärna med en klick glass, grädde eller smaksatt yoghurt.