Räkmackans dag!

okt 14, 2015 | Skaldjur

Jag hade totalt glömt bort att det var räkmackans dag. Det är inte så att den är noterad i min kalender som något viktigt. Men nu när det ändå är räkmackans dag känner jag att något bör jag skriva om just räkor. Mitt första räkminne är från tidig barndom och från räkaktion i Smögen där fiskargubbarna står i sina hängslebyxor av galon och gigantiska stövlar. En står och pratar snabbt som tusan och sköter klubban medan andra ropar in räkor. Mellan buden hinner de äta en och annan räka. Självklart blev det färska räkor till middag den kvällen. Vi syskon tävlade om vem som hade flest räkhuvuden på tallriken. Gissa vem som vann? Räkmackor kan du alltid hitta i butikerna. Goda som tusan. Eller gör du en själv efter receptet nedan! Smaklig spis!

4 personer
Ingredienser
  • 1 kg räkor (helst färska)
  • 4 ägg
  • smör
  • 4 skivor bröd
  • sallad, valfri
  • 4 msk majonnäs
  • 1 st citron
  • dill
  • svartpeppar
  1. 
Om räckorna är frysta, tina räkorna och skala dem. ­Hårdkoka äggen och låt dem svalna. Skala och skiva äggen. Skölj och torka salladen.
  2. Bred smör på varje brödskiva. Lägg sallad, skivat ägg och rejält med räkor på brödskivorna.
  3. Toppa med en klick majonnäs, en skiva citron och dill. Krydda med svartpeppar.

shutterstock_159972080